Handige Software

Voor iRacing is er veel handige software beschikbaar die je tijdens het racen kunt gebruiken of er na. Hieronder daarvan een samenvatting:

Spotter software

The Crewchief

Behoort inmiddels tot één van de meest populaire software om binnen sim racing te gebruiken. The Crewchief vervangt de bestaande spotter die je tijdens de races op de hoogte houdt wat er om je heen gebeurt en geeft je informatie over bijvoorbeeld je rondetijden of wanneer je benzine op is.

Daarnaast beschikt deze software over veel instellingsmogelijkheden, bijvoorbeeld voor automatische refuel, spraakcommando’s etc.

Dash software

Joel Real Timing software

Dit is momenteel het beste stuk software om een dashboard te bouwen met veel mogelijkheden. Tevens kan je JRT ook heel goed gebruiken als overlay bij broadcasts of opnames van iRacing.De licentie kost éénmalig € 25,- en € 10,- per jaar voor updates.

Racelabapps

Een alternatief voor JRT is Racelabapps en dat qua configuratie gebruiksvriendelijker, is Racelabapps. Deze software is in 2020 samen met een community op discord ontwikkeld en is inmiddels erg populair. De software kenmerkt zich als erg gebruiksvriendelijk en bied verschillende dashboards. De software is gratis te gebruiken maar ook met een subscription based variant. Het grote verschil is dat met de subscribtion versie je extra functionaliteiten tot je beschikking krijgt, zoals bijvoorbeeld ‘input telemetry’ overlay en extra gegevens die worden getoond. De kosten hiervan zijn circa € 3,50 per maand.

De community en de software vind je op de volgende locatie

Kapps

Een ander alternatief is Kapps. Qua gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden zijn er veel overeenkomsten met Racelabapps. Op het moment dat je al beschikt over een Amazon Prime abonnement en een lid bent van het Kapps Twitch kanaal dan is de software gratis te gebruiken.

Dashboard op je smartphone

Fast Dash for iRacing

Dedicated dashboard

Russell Hodgson levert tegen een flinke prijs een dedicated dashboard met software. Inmiddels kan je deze software ook los kopen en kan je een eigen monitor gebruiken.

Leuke bijkomstigheid is dat je de software meerdere keren kan opstarten en elke ‘instantie’ een aparte functie kan geven, zoals: Dashboard, Circuit met alle auto’s, overall standings, Telemetry informatie / ronde tijden, etc.

Setups & telemetry

iRacing bied zogenaamde fixed races als open setup races aan. Bij een ‘fixed’ race heeft de rijder geen mogelijkheden om de setup van een auto aan te passen. Iedereen rijdt met een zogenaamde baseline setup die door iRacing is bepaald.

Het grootste deel van de series zijn open setup races waarbij je vrijwel alles zelf naar wens kunt aanpassen. Dit is complexe materie dus als je de kennis en tijd niet hebt om je hierin uitgebreid te verdiepen dan kan je er voor kiezen om een subscription bij Virtual Racing School of Pure Driving School af te sluiten. Naast goede setups kunnen ze ook telemetry verzamelen waardoor je dit achteraf kunt analyseren en vergelijken met de snellere rijders binnen iRacing. Daarnaast bieden ze ‘learning the track’ video’s waardoor je inzicht krijgt in optimale racelijnen en rempunten. De kosten bedragen circa € 8,35 – € 10 per maand afhankelijk van het type lidmaatschap.

Indien je alleen een setup wilt dan is Craigs setup shop een goed alternatief: De kosten hiervan bedragen € 5,- p.m. of € 50 per jaar.

iSpeed

Wil je het nog simpeler houden dan kan je kiezen voor iSpeed waarmee je ook je prestaties kan vergelijken met anderen. Ik gebruik iSpeed enkel om mijn brandstofverbuik te kunnen bepalen.

Verder kan je iSpeed via een webinterface op je smartphone of tablet laten draaien en zo een apart dashboard maken.

Overige software

Video Capture met Open Broadcast Software (OBS)

Om een iRacing replay om te zetten naar een extensie om deze eventueel te uploaden naar Youtube, adviseren we om gebruik te maken van OBS.

Voice Attack & The Digital Race Engineer

Als je in plaats van buttons gebruik wilt maken van spraakbesturing tijdens het rijden om allerlei voorkomende taken uit te voeren kan je gebruik maken van VoiceAttack ($10) in combinatie met The Digital Race Engineer (Gratis) met meer dan 170 commandos die je kan gebruiken in iRacing.

Sound Shift

In de normale racerij is het vrij gebruikelijk om met een pieptoon de rijder te waarschuwen dat hij moet opschakelen. Voor iRacing is er nu ook een prima stukje software Sound Shift for iRacing. Je kan met deze software per auto en per versnelling het toerental instellen waarbij je gewaarschuwd moet worden. Ook de toon en het volume kan veranderd worden. Wel dien je rekening te houden dat niet alle auto’s worden ondersteund.

iRacing Private Message Tool (Nick Thissen)

The idea is very simple: build a list of recipients, type a subject and message, and hit Send! Link

iRacing Friendslist (Nick Thissen)

It is a Friend List application that simply shows you your list of friends, but in a separate application.

Xpadder – Buttons toewijzen aan toetsen en/of macro’s

Xpadder is het ideale tooltje om diverse toetsen / toestcombinaties of zlefs macro’s toe te wijzen aan knoppen op je stuur en buttonbox. De prijs is klein en de functionaliteit is groot.

Fanaleds (Dirk Teurling / Gerben Bol)

Gerben Bol en Dirk Teurlings hebben dit http://fanaleds.com ontwikkeld. Het biedt diverse mooie mogelijkheden voor bezitters van een Fanatec, Bodnar, Logitech, PSE, SimInstruments, Steelseries en SymProjects hardware. Shiftlights en vele andere zaken behoren tot de mogelijkheden.

Voor alle road auto’s zijn dit de ideale schakelpunten: https://www.got-racing.eu…2016/fanaleds/iracing.zip In iRacing wordt overigens alles automatisch geregeld v.w.b. de shiftlights in combinatie met Fanaleds.

Bass shakers aansturen

Het geeft een extra dimensie aan de sim als je bv een buttkicker of bass shakers aansluit op de bas uitgang van je PC. Maar het wordt nog mooier als je de telemetry gegevens van iRacing hier aan toe kan voegen. Jeremy Paterson heeft dit allemaal uitgewerkt.

Telemetry -> 2de geluidskaart tbv bass shakers

Met SimVibe kan je de telemetry van iRacing laten omzetten in signalen voor een 2de geluidskaart en daarmee bv. Een buttkicker aansturen.

Telemetry -> tweede PC

Om bv Dashboards of bv de Timing monitor weer te geven op een tweede PC kan je alle iRacing Telemetry doorsturen via je lan naar een tweede PC met dit tooltje. Als je de functionaliteit in iSpeed gebruikt om de setup te laten saven van de snelste ronde, moet je er wel aan denken om iSpeed ook op je iRacing PC te laten draaien.

Een belangrijk nadeel van het doorsturen van de telemetry naar een tweede PC en daar live info laten tonen is dat de informatie nogal eens onderbroken wordt en dus de info niet echt real-time is.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.