Inleiding iRacing

iRacing is momenteel een van de beste race sims die beschikbaar is op PC.

Sinds 2008 wordt er intensief aan iRacing ontwikkeld. Geregeld komen er nieuwe banen en auto’s bij. En daarnaast wordt er continue aan verbeteringen en uitbreidingen gewerkt. Als beginnend rijder krijg je een Rookie licentie. Het doel van de Rookie licentie (en de bijbehorende race series) is om op Ovals en/of Road circuits te wennen aan de dynamiek van het rijden met anderen. iRating (hoe snel ben je) speelt bij deze licentie nog geen zichtbare rol, maar je iRating wordt ook in de Rookie klasse bepaalt door hoe je presteert op de baan tijdens races. Je zal in de Rookie series vooral bezig zijn met races en time-trials rijden om te wennen aan iRacing en te leren netjes te rijden en racen en natuurlijk om je Safety Rating (hoe veilig rij je) omhoog te krijgen zodat je kan promoveren naar een hogere licentie. Na promotie kan je nieuwe en snellere auto’s kopen en kan je ook mee gaan doen aan competities in andere series.

Wij adviseren iedereen die begint, maar het geldt ook voor gevorderde rijders: concentreer je zo veel mogelijk op 1 auto tijdens een seizoen. En staar je niet blind op het verkrijgen van een A-licentie.

De kracht van iRacing ligt, naast de goede simulatie van de auto’s en circuits en in de online race services die het biedt.

iRacing heeft een 13 weeks schema. In die 13 weken zijn de eerste 12 weken gereserveerd voor een ‘seizoen’ van alle door iRacing georganiseerde races en week 13 is de week waarin iRacing nieuwe software distribueert en er allerlei fun series worden gehost door iRacing.

In de eerste 12 weken (een week begint op dinsdag en eindigt op maandag) van een seizoen organiseert iRacing een grote hoeveelheid race series voor zo goed als alle auto’s. Elke week wordt er op een ander circuit geracet. En elke serie kent een eigen ‘ritme’ per dag. Sommige series starten elke 1/2 uur en sommigen maar 1x per week.

Samengevat:

  • iRacing bevat centraal georganiseerde raceseries.
  • Raceseries beslaan steeds 12 weken, met elke week een ander circuit.
  • iRating systeem dat het mogelijk maakt om rijders van gelijke kwaliteit bij elkaar in één race te zetten.
  • Safety Rating systeem dat je beloont en bestraft voor hoe veilig je rijdt, maar ook hoe vaak je naast de baan rijdt en hoe goed je kan anticiperen op gedrag van anderen.
  • De mogelijkheid om zelf servers op te zetten voor trainingen, races en zelfs hele competities.
  • Elke avond zijn er meerdere races te verrijden in diverse series.
  • Sim racen tegen rijders over de hele wereld.

Kortom iRacing is zeker de moeite als je echt geïnteresseerd bent in racen. In onze GoT community zijn een aantal rijders te vinden die op circuit hebben geracet of dat nog steeds doen en erg enthousiast zijn over iRacing.

Als GoT iRacing community maken we natuurlijk gebruik van de mooie online faciliteiten van iRacing. We organiseren geregeld raceseries, iRacing schools, grote seizoensfinales en oefensessies voor bepaalde series.

In de GoT WIKI hieronder kan je vrijwel alle informatie vinden over iRacing voor beginnende rijders en gevorderden.

Indien je aanvullingen hebt voor de GoT WIKI laat dat dan even weten aan één van de coördinatoren.